Calprotectin

Calprotectin

Různé typy onemocnění gastrointestinálního traktu vykazují poškození epitelu střevní sliznice. Takové poškození sliznice může provázet zvýšenou propustností a následně vznik zánětu a ulcerací. Obsah střev je bohatý na bakterie a jiné mikroorganismy, které uvolňují látky, které mohou být toxické nebo mohou způsobovat chemotaxi a to tak, že stimuljí leukocyty, zejména polymorfonukleární neutrofilní granulocyty, které migrují do lumen střeva, kde uvolňuj svůj obsah, například antimikrobiální látky, jako je Calprotectin. Calprotectin je vhodným ukazatelem při diagnostice i monitorování terapie akutních i chronických střevních zánětlivých onemocnění jako je ulcerózní kolitida, Crohnova choroba, syndrm dráždivého tračníku a další imunintí onemocnění střev. Obsah kalprotektinu ve stolici koreluje s množstvím leukocytů vyloučených do střevního lumen. Umožňuje tak odhadovat stupeň leukocytární infiltrace střevní sliznice.

Cena na vyžádání




Podrobný popis vyšetření

Obecně: 

Calprotectin se nachází především v určitých imunitních buňkách, jako jsou neutrofily, monocytární buňky a makrofágy, a je zapojen do různých zánětlivých procesů. Calprotectin získal pozornost jako biomarker pro hodnocení zánětu ve střevním traktu, zejména u stavů jako je zánětlivá střevní nemoc (IBD), která zahrnuje Crohnovu chorobu a ulcerózní kolitidu. Zánět v trávicím traktu může způsobit uvolnění calprotectinu z imunitních buněk a hladiny calprotectinu lze měřit ve vzorcích stolice. Měření hladin calprotectinu ve stolici se používá jako neinvazivní značka ke zjištění rozdílu mezi zánětlivými a nezánětlivými stavy gastrointestinálního traktu. Vyšší hladiny calprotectinu jsou spojeny se zánětem, což může vést lékaře k diagnostickým a léčebným rozhodnutím pro pacienty s IBD nebo jinými trávicími poruchami.

Indikace:

  • Prevence
  • Chronické problémy se střevy

Vzorek:

  • Stolice

Způsob dodání:

  • Vzorek stolice donést na pracoviště laboratoře - Hviezdoslavova 309/7, Slatina, 627 00 Brno
  • Vzorek poslat ve speciální zkumavce dodávané laboratoří po sjednání objednávky, co nejdříve po provedení odběru
  • Pokud není vzorek ihned odeslán, nebo jinak dodán do laboratoře, lze uchovávat při chladničkové teplotě maximálně 2 dny

Typ analýzy:

  • Protilátková detekce s fluorescenční detekcí

Detekční rozmezí:

  • 10 – 1,000 mg/kg

Doba dodání výsledku:

  • 2 hodiny po dodání vzorku do laboratoře