Komplexní analýza střevního mikrobiomu
Komplexní analýza střevního mikrobiomu
Komplexní analýza střevního mikrobiomu
Komplexní analýza střevního mikrobiomu
Komplexní analýza střevního mikrobiomu
Komplexní analýza střevního mikrobiomu
Komplexní analýza střevního mikrobiomu
Komplexní analýza střevního mikrobiomu

Komplexní analýza střevního mikrobiomu

Diagnostický test, který zmapuje profil střevní mikrobioty pro vybraný soubor bakterií a umožňuje tak určit závažnost dysbiózy včetně zastoupení jednotlivých bakterií.

7 500 Kč

Podrobný popis vyšetření

   Obecně:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Střevní flóra je pro vás stejně jedinečná jako otisk prstu. Váš mikrobiom má mnoho užitečných funkcí, mezi které patří vstřebávání a produkce živin, udržování střevní výstelky, která chrání před toxiny a nežádoucími mikroorganismy, zajišťování imunity a produkce hormonů regulujících náladu. Mikrobiom může být narušen řadou faktorů životního stylu a prostředí, včetně léků a antibiotik, stresu a stravy. 

Dysbióza je nezdravá nerovnováha ve střevním mikrobiomu, která má vliv nejen na funkci střev (způsobuje příznaky dráždivého tračníku), ale může vést i k zánětlivým a autoimunitním onemocněním, jako je revmatoidní artritida, chronický únavový syndrom  a dokonce i k psychickým problémům. Tato komplexní analýza střevní mikroflóry vám ukáže, zda máte nedostatečný nebo nadměrný růst specifických střevních mikrobů.  

   Proč testovat složení mikrobiomu:

Hromadící se důkazy ukazují na hlubokou souvislost mezi dysbiózou a celou řadou zdravotních poruch, včetně syndromu dráždivého tračníku (IBS), zánětlivých střevních onemocnění (IBD), rakoviny tlustého střeva, nealkoholického ztukovatění jater, závažné depresivní poruchy, poruchy autistického spektra, Parkinsonovy choroby, obezity atd. 

Střevní mikroflóra je nejpočetnější mikroflórou v lidském těle. Máme soubor základních funkčních bakterií, které se podílejí na životně důležitých funkcích, jako jsou oblasti obrany střevní bariéry, výživy a chování. Tyto základní funkční bakterie jsou společné všem zdravým lidem. Složení střevní mikrobioty každého jedince je však většinou jedinečné. 

Složení střevních bakterií může být ovlivněno různými faktory, jako je rodičovská mikrobiota, genetika, věk, strava, životní prostředí a léky, přičemž má v organismu množství funkcí.

   Proč je tolik onemocnění asociovaných s disbiózou:

Dysbióza střevní mikroflóry je často spojena s přemnožením oportunních patogenů a úbytkem komenzálních bakterií, což vede k narušení trávicích a protizánětlivých funkcí mikroflóry. Funkční poruchy mohou vést k zánětu střevní sliznice, který se následně může podílet na vzniku chronických onemocnění, jako je IBS, IBD nebo rakovina. Dysbióza a zánět byly navíc pozorovány u řady dalších onemocnění, jako je cukrovka, chronická únava, alergie, úzkost, deprese a Parkinsonova choroba. 

   Interpretace výsledků:

V anlýze střevního mikrobiomu je zahrnuto 48 inviduálních analýz obsahující, jak celé skupiny bakterií, tak i jednotlivé, specifické bakterie.

Obecně jsou výsledky testu prezentovány ve třech úrovních. Stupnice indexu dysbiózy: Pro určení stupně dysbiózy ve srovnání s normální zdravou referenční populací se výsledek testu uvádí jako skóre indexu dysbiózy (DI), které se skládá z pěti stupňů v rozmezí od 1 do 5 dle míry dysbiózy.

Bakteriální profily pak uvádí se několik různých funkčních profilů, z nichž každý představuje soubor jedinečných bakteriálních znaků. Profily jsou uváděny jako rovnováha nebo nerovnováha, za nimiž následuje komentář.

Dysbióza je definována jako trvalá nebo přechodná nerovnováha ve složení střevní mikroflóry. Tato nerovnováha může být způsobena zvýšeným množstvím potenciálně škodlivých bakterií a/nebo snížením počtu komenzálních bakterií. Za normálních podmínek propojení imunitního systému a střevní mikrobioty brání pronikání a šíření patogenních bakterií tím, že vyvolává a udržuje ochranné reakce. Pomnožení potenciálně škodlivých bakterií ve střevě může zvýšit propustnost střeva, poškodit střevní epitelové buňky a ovlivnit energetický metabolismus buněk. V důsledku toho může nerovnováha v populaci střevní mikrobioty vést k dysfunkci střevního imunitního systému a může vyvolat řadu gastrointestinálních poruch. Vzhledem k tomu, že mnoho bakterií ve střevním společenství má mezi sebou důležité funkční vztahy mezi sebou, mohou mít změny v malém počtu z nich a/nebo v jejich funkcích rozsáhlé účinky na zdravotní stav jedince a přímo ovlivnit jeho zdraví a jeho každodenní život.

   Vzorek:

  • Stolice

   Způsob dodání:

  • Vzorek poslat ve speciálním odběrovém balíčku dodávané laboratoří po sjednání objednávky, co nejdříve po provedení odběru
  • Pokud není vzorek ihned odeslán, nebo jinak dodán do laboratoře, lze uchovávat při chladničkové teplotě maximálně 2 dny

   Typ analýzy:

  • Hybridizace

   Doba dodání výsledku:

  • Do 5 týdnů po dodání vzorku do laboratoře

 

Pokud máte otázky, neváhejte se poradit s našimi zdravotnickými odborníky. Jsme tu pro vás!